Spørgsmål og svar

Hvordan bruger du kernerne?

De fleste kender hasselnødder fra juletiden, hvor vi knækker og spiser dem som en hyggelig gammel juletradition. Men du kan sagtens bruge hasselnødder året rundt - kun fantasien sætter grænser for brugen kernerne.



Se siden med opskrifter – og få flere ideer til, hvad du kan bruge hasselnødder til. Send din favorit opskrift og del den med andre.



Hvordan opbevarer du nødderne?

De skal opbevares tørt, ellers optager de væske fra omgivelserne og vil rådne. Man kan også knække nødderne, og putte kernerne i beholdere i fryseren - dette virker også for friske nødder. Opbevarings temperaturen må heller ikke blive for varm, ellers harsker fedtstofferne i kernerne.


Hvor længe kan nødderne holde?

Tørrede nødder opbevaret godt kan holde sig længe. Jeg har serveret 6 år gamle nødder uden problemer.



Hvordan er næringsindholdet?

Hasselnødder er rige på umættet fedt og kulhydrater. Det præcise indhold af næringsstoffer er afhængig af blandt andet sorten, jordbunden og klimaet, men hasselnødder indeholder typisk pr 100 gram:

  • Protein 14,9 g
  • Fedtstoffer 49,3 g, heraf er 38,1 g umættede fedtsyrer
  • Ingen kolesterol
  • Kulhydrater 29,3 g
  • E-Vitamin 21 mg
  • Magnesium 158 g
  • Calcium 114 mg



Hvad kan du bruge skaller til?

Smid ikke skallerne ud med affaldet. Skallerne fra hasselnødderne kan du fx bruge som jordforbedring. Skallerne giver en god tekstur til en tung jord, og de indeholder også næringsstoffer, som planter i jorden kan gøre bruge af: 13,2% fosfor, 14,8% calcium, og kun en meget lille mængde kvælstof.

Du kan også bruge skallerne på grillen - sammen med kullene giver hasselnøddeskaller en uforlignelig aroma og smag.